
En arbeidsdag for en blomsterdekoratør er sjelden helt like. Med hver dag som kommer er det nye oppgaver og nye personer å jobbe sammen med å alle disse personene har forskjellige meninger og uttrykk både personlig og faglig.
Det er kundene som kommer til butikken som bestemmer hvordan arbeidsdagen til blomsterdekoratøren kommer til å bli. Som blomsterdekoratør møter du mennesker i alle faser i livet. Dette vil by på mange spennende oppdrag og utfordringer. Kundene kan være både forventningsfulle, lykkelige og glade, men de kan også være kunder som er i sorg. Det mest viktige som en blomsterdekoratør er å alltid være åpen og interessert i det kunden som kommer i butikken trenger hjelp med.
Dette stemmer veldig bra for meg når jeg er utplassert. I løpet av perioden jeg har hat denne oppgaven har jeg begynt med å jobbe mer med kunder og hjelpe de selv. Det er mange forskjellige sitasjoner du møter på og det er ikke alltid like lett å hjelpe noen å velge farge til blomstene i en begravelse som det er å lage en bukett som skal stå i butikken.
Rutiner i blomsterbutikken:
-
Det første som må gjæras når du kommer i butikken er å sette varer ut i butikken eller på gata. Varene som står ute er dei første kunden møter og det som en potensiell kunde ser når han/hun går forbi. Det er viktig at det er spennende og innbydane, slik at kunden stopper opp og ser eller eventuelt går inn i butikken
Hver tirsdag setter jeg ut utstillingen slik at det er fint og det første kunden ser er vakre blomster og planter.
-
Det neste som er veldig viktig er å få ei oversikt over ordrer (bestillinger) som skal leverast eller hentas til ei bestemt tid. Det kan for eksempel være til en gravferd, firma eller et bryllup.
Dette gjør ikke jeg så mye, men jeg hjelper ofte til med å skrive på kort slik at det er klart til å settes på ferdigpakkete buketter.
-
Et problem med at det er så travelt i en blomsterbutikk er at det rett og slett ikke er nokk tid til å rydde og feie så med en gang det er ledig tid er det lurt å ta fram feiekosten.
I butikken koster jeg før mat og før jeg går, jeg rydder også rundt meg for hver gang jeg er ferdig med noe slikt at det er klart til nestemann.
-
Den fjerde tingen som er viktig er at alle snittblomstene er rene og fine. Hvis det må byttes vann så bytt vann og snitt på nytt hvis det er nødvendig. Når det er godt stelte og friske snittblomster er det større sjanse at kundene vil kjøpe de.
Jeg snitter nesten alle snittblomstene som kommer inn i butikken og hver tirsdag er det leveranse fra Holland og da er det mye fine blomster og mye snittarbeid.
-
Det siste er at alle plantene må ha rett stell og til rett tid, derfor er det lurt å ha planlagt når det skal være vanning. Når du driver en blomsterbutikk er det viktig at alle blomstene og alle produktene som kommer derifra har kvalitet slik at de vil komme tilbake og slik at de kan være sikker på at det er ekte varer de får derifra.
Jeg har en oppgave i butikken med å vanne alle orkidéer og hortensiaer i butikken. De andre som er i butikken
Tips:
Det som kan være vanskelig å få tid til er det viktig at du gjær når det er en ledig tid eller når du har en anledning av en annen grunn. Ting som må gjøres innimellom og som ikke er så lett å få tid til er
-
Rydding
-
Vasking og støvsuging
-
Pussing av vindu
-
Pynting
-
Legge mat og småknask på fat
-
Sette opp lys, servietter og duk som harmonerer
Ordre:
Dei fleste butikker har mange bestillinger som skal utføras kvar dag. Noen skal hentes, andre skal leveres. Det som er viktig når du får inn en ordre er at du tar imot alle opplysninger slik at produktet blir levert til riktig person til rett tid. Når du skriver en ordre er det mange opplysninger du må få med.
Jeg har begynt å lære meg å ta imot ordre i butikken i fra telefon. Hva vi fyller ut på skjema kommer an på hva, hvor, når og hvordan varen skal leveres. Men vi pleier å ha med de punktene som står under
Her er det en ordre bør inneholde:
-
Hvem som bestiller (navn, adresse og telefonnummer)
-
Når ordren kom inn (dato og hvem som tok imot den)
-
Hvem som skal ha blomstene (navn, adresse og telefonnummer)
-
Hva slags anledning det er (fødselsdag, kondolanse, nytt førerkort o.l.)
-
Kva det skal være (bukett, dekorasjon, sammenplantning, sorgbinderi o.s.v)
-
Når det skal være levert (dato og klokkeslett)
-
Hvor varen skal leveres (nøyaktig adresse og telefon)
-
Hvor mye den skal koste
-
Hva som skal stå på kortet, evt. Bande. Skriv riktig og vær nøye med staving
-
Hvordan avsender skal betale. (kontant, overføre penger, kredittkort, faktura)
-
Dersom bestillingen bli betalt med det samme er det viktig å skrive på ordreseddelen.
Mange av disse punktene er ikke aktuelle dersom kunden skal hente produktet i butikken
Innpakking av blomsterarbeid:
Det som er viktig når det kommer til pakking av blomster er at det skal være pakkets godt, praktisk og pent. Det er også viktig at de er beskytta mot varme om sommeren og kulde om vinteren. Blomstene burde være verna mot støter og påkjennelser ved frakt slik at mottakeren/kunden får friske og fine blomar levert.
Innpakking er ikke bare innpakking, det kan være en måte butikken marknadsfører seg på. Butikker har forskjellige logoer, papirer og band. Dette forteller om hvilken profil butikken har. Som oftest er blomster kjøpt til gave og då er det viktig at den blir presentert til mottakeren på en best mulig måte.
Jeg holder på å lære meg de forskjellige måtene å pakke inn ting buketter, dekorasjoner, pyntegjenstander, o.s.v. De i butikken vil at jeg skal lære meg de forskjellige metodene de bruker og så etter hvert kan jeg finne en favoritt eller bare en egen måte som blir mer min måte.
Liste om det som er viktig med innpakking før frakt og kulde
Denne måten å pakke på har ikke jeg brukt i butikken, men jeg har gjorde det i fjord på et hagesenter jeg var på utplassering.
-
Legg vått papir på stilkene.
-
Legg plast rundt og fest det med bast eller teip slik at vannet ikke renne ut.
-
Fest korte på en pen og en måte slik at det holder seg på plass.
-
Bruke silkepapir til å dekke over posen med vann slik at du ikke ser den. Bruk helst silkepapir med farger som passer bra med det som skal pakkest inn.
-
Pakk deretter inn i avis pappir for å holde kulden ute.
-
Så pakker du gavepapir til slutt slik at det ser fint ut.
-
Adresselapp kan eventuelt festest i hyssing eller limast på pakken
-
Lag ei berelykkje av bander eller hyssing
Innpakking av bukett i cellofan som en gave
Det er dette jeg bruker mest i butikken og det som er mest relevant for meg når jeg er utplassert på Acasia blomst
-
Sett våtpakka bukett på midten av silkepapiret og brett papiret opptil og ut ved bindepungtet.
-
Silkepapiret blir som en mansjett under buketten. Vel en farge som passer buketten (tenk fargeharmoni).
-
Dersom buketten er høg, ruller du han inn i cellofanen. Det skal være mye luft rundt buketten.
-
Ta et band i passende farge, knyt fast i bindepunktet og fest endene av bandet over buketten med en logolapp og teip.
Potteplanter, samenplantninger, arrangement, brudebinderi og sorgbinderi blir også ofte pakket inn med cellofan når det ikke er for kaldt. Det er viktig å ha mye luft slik at blomstene kommer godt frem. Se litt an hvor mye cellofan du trenger ettersom hvor stor den tingen du skal pakke inn er. Det er viktig at det ikke er for mye plast for da blir innpakkingen klumpete og lite vakker.
Brudebuketter kan bli pakkes inn med øskjer, det finnes øskjene har ein ekstra botn med hol der buketthandtaket (skaftet) skal stikkes ned. Da er buketten stødig
Pakking av produkt må vurderes ut fra den bestillingen du får.
Kilde:
-
(den røde boka)